Видим да су сада сви паметни и сви све знају.Чињеница је да се данас у Србију увози све и свашта НАЈЛОШИЈЕГ квалитета од банана до пасуља и белог лука.Тога некад у овој Држави није било,а тога ни у земљама ЕУ нема.Дакле Србија је постала светско ђубриште и све што не прође у другим земљама једва се чека у Србији.Тако је то кад смо сиромашни и немамо новаца да квалитетне производе увеземо,јер својих више немамо.
Ako vas ne mrzi dodjite, svi koji ovo čitate, subotom ispred Futoške, Limanske ili Riblje pijace i tamo ćete sa 80% sigurnosti (ne budu baš uvek) zateći lica koja potpuno nelegalno prodaju ribu i to u samom "špicu" pijace (kad je najveća frekvencija potrošača). Riba ovih "prodavaca" apsolutno sigurno ne podleže nikakvoj kontroli.
Cisto da vam ogadim uvoznu ribu jos malo , file soma pangasius/cini mi se da ga tako deklarisu/ vijetnamski je proizvod , koji se uzgaja pored svinjaca cisto zbog ciscenja istih
Moja cela porodica se pre par godina zarazila salmonelom. S obzirom da je jedan član tada bio beba od 12 meseci i da smo poredili šta je to što smo u proteklom periodu svi jeli - ispostavilo se da su riblji štapići u rinfuzi.
Nijedna inspekcija na svetu ne može proveriti svaki komad ribe ili bilo kojeg drugog proizvoda koji se prodaje na policama trgovina. Najveća odgovornost za bezbednost svakog komada nekog prehrambenog proizvoda je pre svega na proizvođaču, jer kasnije u prodajnom lancu koji se završava na polici maloprodajnog objekta moguće je proveravati samo pojedine uzorke tog proizvoda a nikako svaki primerak. Mi potrošači imamo veliku odgovornost i moramo znati da se svaki komad mesa ili ribe mora termički obraditi jer postoji na stotine potencijalnih parazita kojima može biti zaraženo meso a pogotovo riba. Retki su komadi ribe koji su potpuno bezbedni za konzumaciju bez termičke obrade kao u slučaju sušija.
Kakav lanac kontrole se spominje?
To više ne postoji, od kad je uveden HACCP. Proizvođač kontroliše i deklariše šta se njemu ćefne, država se potpuno povukla iz kontrole, ona samo naplaćuje takse.
Uskoro će biti zdravo za jelo samo ono što ljudi sami odgaje na njivi ili u bašti.
Kao što kod svake robe postoji tzv. "Skrivena mana", tako je i ovde slučaj. Analize se rade po metodi grupnog uzorka u zavisnosti od veličine kontigenta. Može se pretpostaviti da meso ove jedinke nije ušlo u grupni uzorak, a invazija parazita je baš na toj ribi. Očigledno je vrlo blaga invazija, a potrošač svakako ima pravo na povrat novca bar. Najvažnije je da nije zoonoza ! PS. Svakako bi bilo najbolje da jedemo hranu domaće proizvodnje, ali se plašim da će toga biti sve manje. Svi hrlimo na asvalt i jedemo iz tetrapaka.
Dešava se ovo, jer se ne kontroliše svaka riba pojedinačno! Riba se izlovljava mrežama, čisti mašinski, znači nemoguće je ispitati svaku ribu pojedinačno, jer bi taj proces predugo trajao, a ako proces provere traje dugo, riba koja čeka da dođe na red za proveru bi se ukvarila, jer je to veoma kvarljiva roba! Ispituju se uzorci, znači uzme se UZORAK, jedna od 100, jedna od 1000, jer se pretpostavlja da, ukoliko do neke bolesti ribe dođe, da je zaražena veća količina... Ako neko misli da je moguće vršiti kontrolu svake ribe pojedinačno, taj može da zaboravi na svežu ribu.
Mislim stvarno! Buni se jer je našao crvića.
Preključe u bonžiti bubašvabe, juče u bebi hrani crvići, danas u ribi crvići ... Ma mislim da mi imamo sreće, što uz crviće i bube jedemo i otale namernice.Kako nas kriza stiska a državnici nas ubeđujukako nam je bolje, uskoro ćemo jesti samo crviće i bube. Kako naša inspekcija radi posao, u marketima će prilikom kupovine prehrambene robe da dele i kineske štapiće sa uputstvom za upotrebu.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Kako zaražen oslić nezapaženo prođe lanac kontrole?
Novi Sad
•02.02.2015.
•14:00 > 14:49
Komentari 13
Сремац
Naca
Zare
Cika Mile
Gariša
Deks
Poznavalac
To više ne postoji, od kad je uveden HACCP. Proizvođač kontroliše i deklariše šta se njemu ćefne, država se potpuno povukla iz kontrole, ona samo naplaćuje takse.
Uskoro će biti zdravo za jelo samo ono što ljudi sami odgaje na njivi ili u bašti.
Observer
Aj da se razumemo
zdrave ishrane pobornik
Ime mi je ...
Preključe u bonžiti bubašvabe, juče u bebi hrani crvići, danas u ribi crvići ... Ma mislim da mi imamo sreće, što uz crviće i bube jedemo i otale namernice.Kako nas kriza stiska a državnici nas ubeđujukako nam je bolje, uskoro ćemo jesti samo crviće i bube. Kako naša inspekcija radi posao, u marketima će prilikom kupovine prehrambene robe da dele i kineske štapiće sa uputstvom za upotrebu.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H